Naamsverklaring Voorwoord

Geteeld door Victor vladimir Romanesco. Voor een verklaring zie foto album 1

Betekenis van ROMANESCO = “Romeins Dialect” “Io parlo il Romanesco”

Dit is een advertentie geschreven in de taal ROMANESCO en hing in( 2007 ) in een metro station in Rome

 

 

 

Helmond

Na jaren van onderzoek door mijn oom, Hein Romanesco naar onze voorvaderen, heb ik hem  aangeboden, om de stamboom in een stamboom programma op de computer te zetten.

Dit, om al het speurwerk niet verloren te laten gaan. En het voor de toekomst veilig te stellen. en ook om alle nieuw komelingen sneller te kunnen invoeren.

En zeer zeker ook, om het iedereen aan te kunnen bieden die interesse hebben in hun familiegeschiedenis.

Mijn enthousiasme kon natuurlijk niet uitblijven, en heb ik mij al vele jaren samen met Ome Hein, me verder verdiept in de historie van onze familie.

Tot ons groot genoegen kwamen wij later bij het vinden van een foto ( waarop de achterkant een adres vermeld stond in Amerika ) erachter, dat in 1854 ene Josephus Romanesco geëmigreerd was naar Amerika.

Vervolgens is er contact gelegd met de Amerikaanse ambassade, en daar zijn verschillende adressen van terug gekomen, en zijn door Ome Hein aangeschreven.

Hierdoor zijn er hele goede contacten ontstaan tussen de Hollandse en Amerikaanse families. Al vele keren is er Amerikaanse familie overgekomen naar Mierlo en Helmond.

Maar wij zijn wij ondertussen ook al meerdere keren op familie bezoek in Amerika geweest. Kortom, ook in Amerika waren de families geïnteresseerd naar hun “roots”.

Deze fijne contacten bestaan ondertussen al weer meer dan 30 jaar. Om de familie hier, in Amerika, of waar ook ter wereld, Terug te kunnen laten kijken in hun familiegeschiedenis, heb ik de stamboom op internet geplaatst. In de hoop dat ik hiermee iedereen een plezier kan doen.

Ik zou het dan ook erg waarderen als u gebruik maakt van deze stamboom voor aanvullingen Van:

Geboorte, Overlijden, Wijzigingen, Fouten, Foto’s, in alle formaten.

Toen ome Hein na zijn pensionering intensief  is gaan zoeken, kwam hij in het archief van Oirschot onze stamvader tegen, die om te kunnen trouwen een doopbewijs moest laten komen uit zijn geboorteplaats. Tot zijn verbazing kwam onze stamvader echter niet uit Italië, maar uit het Italiaans sprekende gedeelte van Zwitserland, de streek Ticino. Deze streek hoorde in het verleden echter wel bij Italië.

Tijdens zijn onderzoek heeft hij veel hulp gehad van Peter Timmermans en Jan Poell. Van hen heeft hij stukken gekregen uit Pollegio ( Zwitzerland ) waar onze stamvader is geboren als Stefano Innocente, de oudste zoon van Stefano Romanesco en Maria Agata Imperadore. er zijn geruchten dat de Romanesco`s en de Imperatori`s in 1300 al in Pollegio woonden dit zou op te zoeken zijn in het kerkelijk archief van Milaan.

In Nederland wordt Stefano ingeschreven als Stephanus. Hoe Stephanus hier gekomen is heeft hij niet kunnen achterhalen, ook niet precies in welk jaar dat is geweest.

Het blijkt wel zo te zijn dat de Romanesco`s ongeveer gelijk tijdig met de families, Martinali,  Philipini, en Aghina naar Nederland geëmigreerd zijn, en ze kwamen ook uit de zelfde streek, toeval of toch kennissen van elkaar ? (Hij/ zij die het weten mogen me mailen )

Stephanus is geboren in 1766 in Pollegio( Canton Ticino ) en trouwt in 1794 in Best. Hier krijgen zij acht kinderen, waarvan er zes in leven blijven. Stephanus is glasblazer van beroep, later wordt hij ook nog schilder, en op oudere leeftijd klompenmaker in Schijndel, bij een van de twee zonen die daar als klompenmakers leven.

Een zoon van Stephanus, Josephus Romanesco, emigreerde in 1854 met 4 kinderen naar Amerika, en bij aankomst veranderd de naam in Romenesko, en de nakomelingen van de kinderen van Josephus worden allemaal ingeschreven als Romenesko allemaal verschrijvingen van ambtenaren in die tijd. ( Het was ook nog de tijd van cowboys en indianen )

Oudste kind van Josephus, Josephus jr. blijft hier, de mogelijke reden, die was getrouwd met een protestantse, en dat was in die tijd zo ongeveer een doodzonde.

In de loop van de jaren is de naam Romanesco 4 keer verkeerd geschreven.

Romanesco 85 pers. De originele en goed geschreven naam.

Romanesko 38 pers.

Romonesco 164 pers.

Romaneschi 1 pers. ( 8 ste kind van Stefano  Romanesco , had Stefano een niesbui bij aangiftekind, haeiiistttjjjjjie dus Romaneschi ?) En het volgende kind heet weer gewoon Romanesco.

(Nee in die tijd was er een nieuwe Pastoor gekomen in Pollegio, en die kende de namen van de mensen nog niet goed, vandaar die verschrijving.)

Romenesko 452 pers. in Amerika.( maar er zijn er veel meer, ik heb nog lang niet alles )

Deze laatste tak, leeft in Amerika en is veruit de grootste.

In deze stamboom vindt u vele nakomelingen van de stam waartoe u behoort. Ook vindt U er alle bescheiden terug die Ome Hein heeft kunnen vinden. ( En dat is gigantisch veel.) Deze bescheiden staan nu nog niet allemaal op internet, maar worden wekelijks ingevoerd.

Wij hebben tot nu toe nog maar een vreemde Romonesco gevonden. Die woont in ( aan het meer van) Geneve en wij hebben hem opgezocht met de vraag, hoe die persoon aan zijn naam kwam en wat bleek ?

Het was van oorsprong een Roemeen, en bij zijn vlucht uit zijn land had hij een andere naam moeten kiezen, en hij koos voor Alexandru Romonesco. Echt louter toeval dus, hij had zelf een stamboom van zijn familie ( Kopie & Foto van Alexadru zijn in mijn bezit, en zet het nog wel bij de doc. in de stamboom )en hij stamde af van de Roman. Zijn vader was na zijn vlucht gevangen genomen en was gedood.

Daar werd hij tijdens ons gesprek nog behoorlijk emotioneel over.

Hij had trouwens nog nooit van andere Romonesco`s, gehoord of gezien, en ik was dus de eerste , Hij had ook een dochter Alexandra, dus tot nu toe zijn er twee Romonesco`s, die niet tot de echte familie behoren.

Maar we blijven speuren , en wij hopen op ieders medewerking, in die zin even een mailtje als iemand iets vind met onze naam, en nog niet in onze stamboom staat. Want vroeg of laat moet er toch een aansluiting komen met meerdere Romanesco`s, ik weiger te geloven dat dit alles is. ( 723 Roma, Romo, Romenesko`s passen bijna in èèn vliegtuig )

Laatste nieuws, er heeft zich een zekere Monica Romanesco uit Italie aangemeld ( Nu sept 2010 ), en laten weten dat er in Italie niet meer dan 7 a 8 Naamgenoten wonen.

En ze heeft belooft binnen zeer korte tijd met meer info te komen, ik ben zeer benieuwd

wanneer ik verder wat hoor, Italianen hebben een ander tempo dan wij zouden willen.

Dus binnenkort meer nieuws. ( intussen jaren verder, en nog niets gehoord )

Voor aanpassingen mailen graag

 e-mail adres peter@romanesco.eu

Of type stamboom, Rome…., Romo…., of Romanescoin bij Google.nl en dan …….suprise.

Ik wens u veel speur-plezier toe.

( En bij foutjes even melden, en het komt in orde )

Met de vriendelijke groeten,

Peter Romanesco